Website Jacques Bazen
Tarifa

Menu

Bezoek aan Tarifa, 29 december 2006

Het meest zuidelijke puntje van Europa, daar ligt de stad Tarifa. Het is maar een klein stadje, maar toch is het al heel oud. Er zijn verschillende oude monumenten en ook een gedeelte van de stadsmuren en de citadel zijn nog intact. Tarifa is de plek waar de Marokkaanse kust het dichtst bij is. Er is dan ook een ferry van Tarifa naar de Marokkaanse stad Tanger.

Het museum van Tarifa

Zonsopkomst in Tarifa

Tarifa speelde een belangrijke rol in de reconquista van Spanje op de Moren. De stad was in de Middeleeuwen een behoorlijk versterkte vesting. De Spanjaarden veroverden de stad in 1292, een tegelwand op de oude stadspoort herinnert iedereen daar zelfs vandaag de dag nog aan.

Herinnering aan de verovering van Tarifa in 1292

Sancho IV, de koning die Tarifa veroverde in 1292

Toen Tarifa veroverd was in 1292 was het nog absoluut niet gedaan met de strijd. Het laatste bolwerk van de Moren was de stad Granada, die pas in 1492 viel. Er werd in de jaren na 1292 nog heel wat afgevochten, een geschiedenis die daarbij hoort is die van Guzman El Bueno (Guzman De Goede). Het kasteel van Tarifa is naar hem vernoemd.

Op de achtergrond, het kasteel Guzman El Bueno

Het pas veroverde Tarifa werd al spoedig weer belegerd door Moorse troepen. Die haalden een streek uit, ze ontvoerden de zoon van Guzman, die toen bevelhebber van het kasteel was. De Moren dreigden om Guzman's zoon te vermoorden als hij niet de stad over zou geven. Guzman weigerde en zei dat hij liever zijn zoon verloor dan dat hij zijn eer verloor. En daarbij gooide hij zijn dolk over de muur, zodat de Moren daarmee zijn zoon konden afmaken. De dolk gooiende Guzman staat hieronder afgebeeld, als standbeeld. Toen Tarifa later ontzet werd, werd Guzman als de grote held geŽerd.

Standbeeld van de dolkgooiende Guzman El Bueno

Tarifa heeft nog steeds een indrukwekkende stadmuur, zeker vanaf de zee gezien. Maar verder is het stadje ook de moeite waard om eens in te lopen. De binnenstad heeft leuke oude straatjes en mooie monumenten.

De stadsmuur

Boulevard bij de haven

Stadsmuren, met een katapult erop

Uitzicht over de zee

Plein bij het gemeentehuis

De kerk van Tarifa

Een gebed

De toren van de kerk

Straten van Tarifa op de vroege morgen

De meeste bezoekers van Tarifa rijden alleen door de stad heen om vervolgens de veerboot te pakken naar Tanger in Marokko. Dat heb ik ook gedaan, en Tanger is zeer zeker de moeite waard om te bekijken. Het is ook heel grappig om te kijken wat voor soort auto's er allemaal op de boot gaan. Hieronder staan plaatjes van een Eendenclub die in Marokko gingen racen en toeren, een landrover compleet in woestijn uitrusting en ook Marokkanen die met hun auto door de assen gezakt waren, omdat ze teveel koelkasten enzo op de auto hadden staan.

Het douane kantoor in de veerhaven

De veerboot naar Tanger

De lelijke eendenclub

Door z'n assen gezakte auto

Tarifa van de zee