Website Jacques Bazen
Belfast

Menu

Bezoek aan Belfast, 28 februari 2007

Tijdens mijn bezoek aan Dublin, had ik een vrije dag en kon ik het niet laten om een auto te huren en Noord Ierland te doorkruisen. Niet dat je er alles kunt zien in een dag natuurlijk, maar Belfast wilde ik dan toch in ieder geval bekeken hebben. Noord Ierland, en met name Belfast heeft voor mij altijd een bijna magische klank gehad en een vreemd soort aantrekkingskracht. Is het vanwege de strijd tussen katholieken en protestanten, of meer vanwege de vreemdheid van deze "Britse hap" uit het eiland Ierland. De bizarre geschiedenis van de eeuwenlange conflicten heb ik de afgelopen jaren zo goed en kwaad als het kon gevolgd en nu ik in de auto zit op weg naar het noorden voel ik een vreemd soort spanning, want ik ga dit bijzondere gebied bekijken... Toen ik dan in Belfast aankwam en met enige moeite een parkeerplaats voor de auto gevonden had, wandelde ik door het centrum en een aantal wijken. In het centrum lijkt op het eerste gezicht niet zoveel te zien te zijn van de Noord Ierse strijd tussen protestanten en katholieken. Toegegeven, er zijn behoorlijk wat muurschilderingen in Belfast, maar die zijn er in het centrum bijna niet. Misschien zie ik wat details over het hoofd, maar Belfast lijkt de periode van "The Troubles" redelijk goed te boven te zijn gekomen. Het nieuwe Waterfront development project lijkt vernieuwing en hoop uit te stralen voor de geplaagde bewoners van de stad. Ik begreep dat Belfast ondertussen tot meest geliefde woonstad van de hele UK is uitgeroepen. Dat is natuurlijk mooi, maar aan de andere kant begreep ik van mensen daar dat de maffia er ook bijzonder actief is. Die paramiliaire idioten hebben zich nu waarschijnlijk op iets anders, iets lucratievers gericht...

Het stadhuis van Belfast

Plaatjes van het straatbeeld van Belfast

Het Belfast Waterfront-development project

Het operagebouw van Belfast

Tegenover het Operagebouw op het plaatje hierboven staat het voormalige hoofdkwartier van de Presbyterian church of Ireland. In de tijd van The Troubles is dit gebouw door bomaanslagen ernstig beschadigd, waardoor de kerk het heeft verlaten. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en is nu in gebruik als winkelcentrum.

Herinneringsbord op het winkelcentrum

Rooms Katholieke kerk

Met soort van nep-Lourdes bedevaartsplaats

Belfast is wereldberoemd om zijn muurschilderingen. Deze zijn bijna allemaal politiek van aard en gaan bijna altijd over de strijd tussen katholieken en protestanten. Hieronder zie je een aantal van deze murals.