Website Jacques Bazen
Liverpool

Menu

Bezoek aan Liverpool, 6 april 2008

Liverpool is lange tijd na Londen de belangrijkste havenstad van het Britse Rijk geweest, maar na de verzelfstandiging van bijna alle kolonies is daar bijna niks meer van over. Liverpool is een beetje een ingeslapen stad die de laatste dertig jaar teert op het feit dat de Beatles er vandaan komen. Ik moet eerlijk zeggen dat Liverpool best een aardig centrum heeft, maar het zijn allemaal bouwerken die te maken hebben met het grootse verleden van de stad. Voor mijn gevoel vindt er relatief weinig nieuwe ontwikkeling en nieuwe bedrijvigheid plaats voor zo'n grote stad, uitgezonderd dan misschien de ongetwijfeld miljoenenverslindende prestige projecten opgezet door de overheid.

Beatles museum

Het moet gezegd worden dat de haven met al de voormalige overheidsgebouwen een prachtig visitekaartje voor de stad vormen. Door op de onderstaande foto te klikken wordt de 360 graden panoramafoto van de haven fors vergroot.

Liverpool is in 2008 culturele hoofdstad van Europa, samen met Stavanger. Het jaar ervoor lag die eer bij de Roemeense stad Sibiu. Het centrum van de stad is daarom nog een grote bouwput, ik neem aan dat in de zomer van 2008 alles klaar moet zijn...

Volop bouwactiviteiten

De dokken van Liverpool

Nieuwe ontwikkelingen in de dokken

Liverpool ligt aan de rivier de Mersey

Liverpool culturele hoofdstad 2008, enorme spandoeken

Prachtige Jugendstil bioscoop

Chinatown Liverpool

De enorme Anglicaanse kathedraal van Liverpool

Victoriaanse straatjes

Liverpool heeft ook nog een ander gezicht, dat van een verpauperde stad die in een neerwaartse spiraal is beland en daar wanhopig uit probeert te komen en daar maar zeer ten dele in slaagt. Grote stukken van oude haventerreinen staan leeg en verkrotten.

Verpaupering

Het oude centrum van Liverpool heeft nog het originele strak geplande stratenpatroon en ook nog een aantal historische gebouwen, waaronder het stadhuis uit de achttiende eeuw.

Ik heb het nog nooit zo intensief zien hagelen

Vliegveld van Liverpool

Een yellow submarine op John Lennon airport...Zou dat iets met elkaar te maken hebben? :)