Website Jacques Bazen
Portadown

Menu

Bezoek aan Portadown, 28 februari 2007

Portadown is bekend, of eigenlijk liever gezegd berucht, vanwege de Oranjemarsen die hier elk jaar plaatsvinden. En speciaal hier in deze stad gaat het er nogal extreem aan toe. Als je op de nieuwsberichten mag afgaan, wonen hier in Portadown de meest verstokte en sectarische protestanten van heel Noord Ierland. Reden genoeg om er eens heen te gaan. Mij als protestant zullen ze hopelijk niet zoveel kwaads aandoen.

Zo op het zicht lijkt Portadown een slaperig provinciestadje te zijn, deze dagen in de ban van de naderende verkiezingen. Overal hangen posters van kandidaten. Van enige religieuze onrust bespoor ik vrijwel niets, op een paar details na. Een groot gebouw in het centrum heeft de naam: Orange hall. Ik denk dat ik het hoofdkwartier heb gevonden! Het ziet er niet zo uitnodigend uit om naar binnen te gaan. Bij nader onderzoek blijkt alles er potdicht te zitten. Waarschijnlijk is men aan het campagne voeren. Mijn indruk is dat deze extremelingen voornamelijk laag opgeleide gefrusteerde sjonnies zijn die niks beters te doen hebben. De stad ziet er ook niet echt heel welvarend uit. Het is dan natuurlijk makkelijk om een soort van zondebok te vinden, namelijk de katholieke buren uit Dumcree.

De kerk in het centrum van Portadown

Verkiezingsposters

Het gebouw van de Oranjemannen

Straatbeeld in Portadown

Als ik het centrum uitga, om eens een gewone woonwijk te bekijken, valt het me op dat de stoepranden, lantaarnpalen en dergelijke in de kleuren rood, wit en blauw zijn geschilderd. Is dat een verwijzing naar de Nederlandse stadhouder Willem III misschien, die hier in de buurt een veldslag won? Ik vrees van wel... Ik weet namelijk niet of ik daar dan zo trots op ben.

Woonwijk

met geverfde stoepranden en dergelijke

Op een groot hek rondom deze woonwijk is een hoop graffiti gekliederd. Er staan leuzen die de Ulster Freedom Fighters steunen. Deze Freedom Fighters is een organisatie die tot doel heeft om als het enigszins kan, zoveel mogelijk Katholieke burgers uit te moorden. Ze zijn officieel tot terroristische organisatie verklaard, maar blijkbaar is dat verder geen probleem om leuzen op deze muur te kalken als: "Freedom Fighters, lead the way!" Ja leuk, maar waarheen, vraag je jezelf dan af... Snappen deze gasten hier dan niet dat geweld niets oplost? Hoe vriendelijk de Freedom Fighters zijn, kun je lezen op de tekst van de mural van de onderste foto.