Website Jacques Bazen
York

Menu

Bezoek aan York, 6 april 2008

York is een stad in het midden van Engeland, en is een van de oudste steden van het land. Er zijn in het centrum verschillende verwijzingen naar de Romeinse tijd te vinden, waaronder een standbeeld van keizer Constantijn, op de plaats waar vroeger het Romeinse legerkamp te vinden was. York komt van de naam Jórvík, de naam die de Vikingen aan de nederzetting Eoforwic gaven. Eoforwic op zijn beurt komt weer van het Romeinse Eboracum. Maar natuurlijk is de stad bovenal de naamgever van die enorme wereldstad aan de andere kant van de oceaan, New York. Het Engelse York echter achtergebleven en is heden ten dage een niet meer zo belangrijke provinciestad geworden. De vooraanstaande positie die de stad in het verleden had is ze in de achttiende en negentiende eeuw kwijtgeraakt aan de nabijgelegen steden in het Penninisch gebergte, Leeds, Sheffield en Manchester omdat in deze plaatsen veel steenkool te vinden was. De binnenstad die procentueel gezien een enorm oppervlakte van de stad beslaat is een goede aanwijzing dat er niet veel groei heeft plaatsgevonden. Maar dat vinden alle toeristen (en ikzelf) uiteraard geen enkel probleem, want daardoor zijn er nog zoveel oude dingen bewaard gebleven.
De binnenstad van York vond ik prachtig, maar dat is omdat er veel historische gebouwen en oude straatjes te vinden zijn, iets wat in veel van de overige industriesteden van midden Engeland ver te zoeken is. De kathedraal van York is indrukwekkend, de kerkdienst die ik er volgde was mooi, al de koren en de symbolen van de Anglicaanse traditie waren heel interessant.
De binnenstad van York is gebouwd rond de rivier de Ouse. Drie mooie oude bruggen verbinden de twee binnenstadshelften met elkaar. Maar het meest interessante stuk van de binnenstad vond ik toch wel het straatje "The Shambles". Dit is een smal en krom straatje waaraan al even kromgetrokken Middeleeuwse huisjes staan. Ik ben nog maar weinig straatjes tegengekomen die zo'n uitstraling hebben. Conclusie: voor mij mag York opgenomen worden in de "lijst van 100 plaatsen die je gezien moet hebben"!

Kathedraal van York

Plein voor de kathedraal

Standbeeld van keizer Constantijn, de eerste Christelijke keizer van het Romeinse Rijk bij de kathedraal.

Twee Middeleeuwse stadspoorten

Enkele plaatjes van de Yorkse stadsmuren

Huis van een van de stadsgildes

Oud Middeleeuws straatje "The shambles"

Plein

Bruggen over de rivier de Ouse

York werd ooit bewoond door Vikingen

Oude militaire gebouwen

Wat ook prachtig op een kunstmatige "Motte" heuvel ligt, is het kasteel van York. In Nederland, met name in Zeeland, zijn ook dergelijke heuvels, plaatselijk bekend als Vliedbergen. Een daarvan is de Vliedberg (kasteelheuvel) van het gehucht Westkerke, bij Scherpenisse. In York is het kasteel nog prachtig bewaard gebleven, zoals op de foto's te zien is.

Kasteel van York

Tja...erg triest...een schande